Rouletteregler

Här kommer vi att ta en närmare titt på de rouletteregler som styr vilka satsningar du kan göra vid roulettebordet. De satsningar som de flesta känner till är förmodligen satsningar på ett exakt nummer, samt satsningar på röd/svart och udda/jämnt, men det finns betydligt fler satsningar tillgängliga för den som önskar sig lite mer variation vid roulettebordet.

De exakta roulettereglerna kan varierar mellan olika roulettebord, men om du lär dig hur nedanstående satsningar fungerar har du en mycket bra bas att stå på när du utforskar de mer specifika rouletteregler som kan finnas vid specifika bord. Värt att särskilt nämna här är att franska roulettebord vanligen accepterar call bets. För mer information om de rouletteregler som gäller för call bets, gå vidare till sektionen om fransk roulette.

Satsningar

Som nämnts ovan finns det många olika satsningar man kan göra vid roulettebordet, inklusive satsningar som gör det möjligt att sprida insatsen över flera nummer. Istället för att satsa 100 kronor på ett visst nummer kan du till exempel sprida satsningen över tolv olika nummer. Då räcker det med att kulan ska landa på något av de tolv numren för att du ska vinna. Du vinner dock inte lika mycket som om du hade satsat hela hundralappen på det enskilda numret.

Vilka satsningar som finns tillgängliga varierar mellan olika roulettebord, men mellan huvudtyperna europeisk, fransk och amerikansk roulette är skillnaderna inte så stora och det är tämligen enkelt att begripa hur de fungerar när man väl känner till grunderna.

Här nedanför hittar du information om de vanligaste satsningarna vid roulettebordet. Vi har även inkluderat den normala utbetalningen för varje satsning. Viktigt att tänka på är dock att varje casino själv sätter sina rouletteregler (inom tillämplig lag för den aktuella jurisdiktionen) och att du därför kan hitta roulettebord som har helt andra rouletteregler för utbetalningarna. När det gäller rouletteregler bör man alltid kontrollera vilka regler som gäller vid det specifika bord man önskar spela vid.

Satsningar i det inre satsningsområdet

Straight Bet

Att satsa på ett enskilt nummer kallas för straight bet. Din spelmarker placeras ovan på det nummer du satsar på. Om kulan landar på det numret vinner du 35:1 på din satsning.

Split Bet

Ett split bet är en satsning som sprids över två nummer som ligger intill varandra på roulettebordet. Istället för att satsa 100 kronor på ett enskilt nummer satsar du alltså 100 kronor som sprids över två nummer. Din hundrakronorsmarker placeras på linjen mellan de två numren. Om kulan landar på något av de två numren får du betalt, men inte 35:1 utan bara 17:1.

Street Bet / Line Bet

Ett street bet / line bet (street = gata, line = linje) innebär att din marker placeras på den vertikala linje som skiljer det yttre satsningsområdet från det inre. Om kulan landar på något av de nummer som ingår i den ”gata” du har valt att satsa på vinner du 11:1.

Corner Bet / Quad Bet

Din marker placeras så att den ligger på de fyra hörnen för fyra intill varandra liggande nummer på roulettebordet (corner = hörn, quad = fyra). Det är alltså en satsning på fyra nummer samtidigt. Utbetalningen vid vinst är 8:1.

Basket Bet

Om du önskar satsa på de låga numren 0, 00, 1, 2 och 3 kan du göra ett basket bet (basket = korg). Utbetalningen vid vinst är 6:1. (00 finns inte på franska och europeiska roulettehjul.)

Double Street Bet

Denna satsning påminner om ett street bet men sprids över sex nummer (double street = dubbel gata). Din marker placeras på en vertikala linje som skiljer det yttre satsningsområdet från det inre, och markern kommer att ligga tvärs över den övre eller nedre raden för att markera att det inte rör sig om ett vanligt street bet utan ett double street bet. Utbetalningen vid vinst är 5:1.

Satsningar i det yttre satsningsområdet

Dozen

Detta är en satsning som fördelas över tolv nummer (= ett dussin). Du väljer själv om du vill satsa på första dussinet (1-12), andra dussinet (13-24) eller tredje dussinet (25-36). Din marker kommer att placeras i den ruta på roulettebordet som motsvarar det dussin du valt ut. Utbetalningen vid vinst är 2:1.

Column

Precis som ovanstående satsning är det här en satsning på tolv nummer, men till skillnad från dussinsatsningen är kolumnsatsningen inte en satsning på tolv nummer i följd. Istället satsar du dina pengar på en av de tre kolumnerna med siffror på roulettebordet. Utbetalningen vid vinst är 2:1.

Halves

Att satsa på halves (=halvor) innebär att du antingen satsar på numren 1-18 eller på numren 19-36 på roulettebordet. Utbetalningen vid vinst är 1:1.

Red or Black

Kommer kulan att landa på ett rött (red) nummer eller på ett svart (black) nummer? Din marker placeras i den ruta som hör till den färg du vill satsa på. Röd ruta för satsningar på rött och svart ruta för satsningar på svart. Det finns 18 röda och 18 svarta nummer på rouletten, så satsningar på rött/svart betalar bara 1:1 vid vinst. Om kulan landar på grönt (0 eller 00) förlorar du oavsett om du satsat på rött eller på svart.

Odd or Even

Kommer kulan att landa på ett udda (odd) nummer eller på ett jämnt (even) nummer? Din marker placeras i motsvarande ruta. 0 och 00 räknas vare sig som udda eller jämnt i detta sammanhang, vilket innebär förlust för spelaren oavsett om satsningen gjordes på udda eller på jämnt. Vid vinst betalas 1:1.

La Partage och En prison

På vissa roulettebord tillämpas rouletteregler som gör att en satsning på jämna odds inte nödvändigtvis innebär omedelbar och fullständigt förlust bara för att kulan landar på 0. För mer information om rouletteregeln En Prison, gå till sektionen om europeisk roulette. För mer information om rouletteregeln La Partage, gå till sektionen om fransk roulette.